medycyna (44)Mało jeszcze u nas popularne awokado jest prawdziwą skarbnicą dobrych składników: dostarcza dobrze przyswajalny magnez, witaminy z grupy Bi E i kwas foliowy, który wpływa na pracę naszego mózgu i całego systemu nerwowego. Poza tym zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe zwalczające miedzy innymi depresje.
Całkiem dobrze ze stresem radzą sobie także migdały: mają dużą zawartość białka i witaminę E a także dobre kwasy tłuszczowe.
Rośliny strączkowe także powinniśmy włączyć do naszej diety gdyż stabilizują poziom cukru we krwi (zapobiegają wahaniom nastroju) a zawarte w nich witaminy z grupy B mają dobry wpływ na energetyczna przemianę materii i korzystnie wpływają na system nerwowy.
Z innych produktów nie można zapomnieć także o rybach, zwłaszcza morskich i tłustych, produktach pełnoziarnistych (węglowodany są głównym pożywieniem naszego mózgu) i miodzie (z tym ostatnim jednak należy uważać i spożywać go najlepiej rano, aby w ciągu dnia spalić zawarte (oprócz cennych składników) w nim kalorie?