Kwas foliowy w przedi w czasie ciąży! Zdrowie dziecka i matki

0
251

stethoscope and dollarKwas foliowy odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu komórek w organizmie. Jego brak szczególnie u kobiet w ciąży może powodować liczne nieprawidłowości w rozwoju płodu. Występuje w tkankach roślin i zwierząt. Czynnie bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których to powstaje DNA. Kwas foliowy w połączeniu z witaminą B12 wspomaga tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Współczesna medycyna opisuje, że jego niedobór ma wpływ na nasze samopoczucie, zaburza pracę mózgu.

Kwas foliowy od samego początku rzutuje na nasze zdrowie. Dostępny jest w wielu produktach jak szpinak, szparagi, brukselka, soja, pomarańcze, banany, jabłka, otręby pszenne, jajka, groszek zielony. W kuchni sałatę lodową i kapustę pekińską korzystniej jest zastąpić kalarepą. Do spożywanych posiłków warto dołączyć szklankę soku z pomarańczy. Dla osób cierpiących na niedobory żelaza można dodawać sok z buraka. Pomarańcza zniweluje ziemisty, nieprzyjemny posmak buraka, a witamina C ułatwi przyswajanie żelaza do krwi.