przez Aevenien » 7 lis 2010, o 13:48
[autor docelowy - Rowan]
Zapewne istnieje jeszcze szereg opowiadań, o których warto wspomnieć, lecz na dzień dzisiejszy lista wygląda następująco:
Polskie fanfiction
1) W słowach kłamców, w głupców snach
Chociaż aspekt amnezji nie jest niczym oryginalnym jeżeli chodzi o historie związku Harry'ego i Draco, to jednak w tym przypadku dostala ona... nowe opakowanie, że tak to ujmę. Doskonale zarysowane postaci i świat, w którym egzystują. Autorka zadbała o najdrobniejsze detale, perfekcyjnie dopracowała swoją historię, tym samym pozwala nam uwierzyć w tę miłość. Zdecydowanie najlepsze Drarry pisane w naszym narodowym języku. Jedyne - jak na razie - przy którym czułam aż tak szeroki wachlarz emocji podczas czytania.
2) Nie badź zaskoczony
Tę historię cenię głównie za realizm. Według mnie najprawdopodobniejszy tok wydarzeń, który mógłby wciagnąć Draco i Harry'ego do wzajemnych - przyjaznych - interakcji. Niestety pisarka przerwała na części piątej.
Tumaczenia:
1)Światło pod wodą
Osławiona klasyka, która jednak nie jest bez wad. Świat przedstawiony wydaje się nieco płaski, jednak główną role grają tu uczucia. Maya to mistrzyni psychologii ? moim zdaniem. Wspaniale wytyczyła drogę, która podążali nasi chłopcy. Powolne wchodzenie na bardziej intymny stopień zażyłości i bezbłędny, lekki humor to atuty tego opowiadania. Cenię także fakt, że do historii włączyła wiele postaci, nie skupiając się przesadnie na głównych bohaterach. Są plusy i minusy, jednak to najlepsze Drarry, które przełożono na j. polski.
2)Srebrna Tkanina
Wiele trudu włożono w pisanie tego opowiadania. Autorka ma w głowie naprawdę sporo ciekawych koncepcji. Występuje tu duża ilość wyczerpujących, plastycznych opisów i całe morze barwnych detalików.
Oryginały:
1)Eclipse
Dzieło. Historia zdecydowanie warta przetłuaczenia. Według mnie jest to najlepsze Drarry w języku angieskim. Pomijam świetne komedie, skupiając się raczej na tematach poważnych, refleksyjnych, jednak nie typowych wyciskaczach łez. Nie znajduję w tym przypadku żadnych minusów. Doskonałe opisy, dialogi, świat przedstawiony, postaci? itd. Zarówno Draco, jak i Harry sa bardzo realistyczni, mimo że w całkowicie oryginalny sposób zaczynają przyjaźń. Tego właśnie brakowało mi w Świetle ?specyficznego tła wydarzeń. Jestem pod wielkim wrażeniem talentu dziewczyny, która stworzyła tę historię. Dla mnie to właśnie Eclipse jest swoistą klasyką Drarry.
2)Bond
Cenię za pomysł i opisy uczuć. Mimo, że występują wątki miłości fizycznej, to jednak są one dobrze umotywowane przez co nie rażą. Świetnie zarysowane przejście Dracona na drugą stronę. Lepsze widziałam tylko u Mijan. Mam nadzieję, że opowiadanie zostanie przetłumaczone, gdyż zdecydowanie jest to historia godna polecenia.
Z Mackami nie ma żartów 
"Law school," Arthur says. "Law school gets everybody in the head. That's, you know. That's the whole point. Of law school."
Mostly, I exist in a state of denial about the denial. My head is a complex place, okay?